lördag 30 januari 2010

Skarvsömsdynor


Dessa skarvsömssynor är tillverkade efter inspiration från en gammal skarvsömsdyna från Toarp. Skarvsömsdynor användes när brudparet skulle gå ned på knä under själva vigselakten. De var ofta märkta med initialer med patronymikon och årtal. Materialet i dynorna är små bitar av vadmal och kläde.
Tekniken man använder när man syr är att man har en passpoal/remsa av kläde som sys fast mellan bitarna som skall sammanfogas. Man syr med små förstygn och jämnar till passpoalen med en sax när sömmen är färdig.

Brudgumshandskar


Silkesbroderade brudgumshandskar på brunt skinn. Originalet finns i privatägo. Dessa handskar sydde jag till mitt eget bröllop.

Brudpäll

Här är ett försök att återskapa en kopia av den gamla brudpällen från Toarp. Originalet finns bevarat på Västergötlands museum i Skara och är ett målat vitt tunt sidentyg med "kinesiska bilder"och med en utsirad spetskant i blått siden.
Jag gjorde ett försök att teckna av de gamla bilderna men detta var väldigt tidsödande. Då slog mej tanken att använda bilder från underlägg som brukar finnas på Kinarestauranger.
Sagt och gjort. Jag lånade några underlägg på en restaurang och gick till ett screentryckeri i Borås och fick bilderna överförda på riktigt sidentyg.

Vinterklädda vid Toarps kyrka


En kylig men fin januaridag åkte vi till Toarps kyrka för att återskapa en bild av hur det kunde se ut när Toarpsfolket besökte sin kyrka.

måndag 18 januari 2010

Piglock

Denna piglock har jag tillverkat efter den gamla piglocken från Toarp som finns inlämnad på Västergötlands museum i Skara. Lockarna på piglocken är tillverkade av tagel som först trässerats (vävts samman till ett långt band) och sedan sytts fast på ett indigofärgat linnetyg. Därefter har jag rullat upp lockar av fuktat tagel och torkat piglocken i en vanlig ugn på varmhållning tills taglet torkat.
Piglocken användes av kronbudar i Toarp socken och fästes på bakhuvudet tillsammans med brudkronan.

Skinntröja med ärmuppslag av röd saffian

Denna skinntröja har jag tillverkat efter ett gammalt foto från Toarp som förebild. Som grundmodell för tröjan har jag använt ett mönster från Mora men gjort sömnadsdetaljer och storleksproportioner efter det gamla fotot.
Den gamla tröjan är fotograferad av Nordiska Museet.





torsdag 14 januari 2010

Brudskor

Dessa skor har en skomakare som tidigare var verksam i Borås tillverkat. Originalet som skorna är tillverkade efter uppges komma från Toarps socken, Ås härad. Originalskorna förvaras på Västergötlands museum i Skara. Skorna är tillverkade av svart skinn kantade med uttaggat röd saffian, genomträtt med gul saffian. Skon har en indragen hög klack som är klädd med gul saffian. Plösen är av röd saffian med ett mönster av täta ränder. Skon knyts med ett grönt sidenband.

Broderade strumpor

Stickad strumpa i rött ullgarn med istickad kil av rött och vitt ullgarn. Strumporna är broderade med ett vitt bomullsgarn.
Originalet kommer från Toarps socken och finns på Västergötlands museum i Skara.

Broderade strumpor

Stickade strumpor av rött ullgarn med stickad kil i aviga maskor. Efter att strumporna var färdigstickade har jag valkat dem med såpvatten till en lagom fasthet. Strumporna är broderade med ett vitt garn på båda sidor.
Originalet kommer från Toarps socken, Ås härad och finns på Nordiska muséet i Stockholm.

Silkesbroderade halvhandskar i sämskskinn

Silkesbroderade halvhandskar i sämskskinn med dekoration av rött kläde. Originalet finns på Textilmuséet i Borås och kommer från Toarps socken, Ås härad.
Handskarna användes förmodligen när man var högtidsklädd och kanske även av bruden på sitt bröllop.