torsdag 29 april 2010

Sorgdräkt



Den 16 april var jag på begravning.
Då det skulle vara folkdräkt klädde
jag mig i mörkblå kjol med ett vitt
linneförkläde ovanpå, ett mörkblått
randigt livstycke, en mörkblå klädes-
tröja och stopamössa med ett veckat
vitt "kläde" i linne.

onsdag 21 april 2010

Brudgumshängslen

Hängslena är broderade med korsstygn i tunt yllegarn på stramaljväv. De är kantade med gröna sidenband och fodrade med ett tunt vitt skinn. Resåren är gjorda i skinn med insydda spiralfjädrar. Originalen till hängslena ägs av Toarps hembygdsförening.
Första gången som vi hittar hängslen i bouppteckningar från Toarp är 1820. I början är det främst resehandlare, drängar och rusthållare som har hängslen.
Dessa hängslen kan förmodligen ha används i mitten av 1800-talet.

torsdag 8 april 2010

Föreläsning












Det var många som kom, ca 60 personer, för att lyssna på mitt och Ingrids föredrag om "Piglock och sidenrobe-Brudklädd i Toarp". Ingrid visade bilder och berättade om vad som är skrivet i gamla uppteckningar som gäller bröllop och bröllopskläder i Toarp. Jag berättade och visade bilder hur tillverkningen av brudklänningen från Toarp gått tillväga. Som avslutning visade jag ytterligare egna kopior av plagg och tillbehör som har använts vid bröllop i Toarp. Inger Widjha från muséet visade gamla bröllopsplagg från Toarp som hämtats från magasinet.

Tack till muséet och alla som kom och lyssnade

Ingrid och Thomas

torsdag 1 april 2010

Utställning

Nu är utställningen invigd!

Idag invigdes utställningen "Bröllop i Toarp" på Västergötlands museum i Skara. Det var intervjuer i Radio Skaraborg och journalister från tidningarna "Knallebladet" och "Skaraborgs läns tidning" tog del av vad vi hade att berätta om utställningen.

Länk för att lyssna på programmet

http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2289207&BroadcastDate=&IsBlock

Länk för att titta på bilder

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=344