torsdag 22 december 2011

God Jul och Gott Nytt År

Skickar en julhälsning från ett snövitt Borås. Snart stundar julen med flera sköna lediga dagar. Har planerat att koppla av med tvåändstickning av ett par vantar. Dessa skall sedan dekoreras med kavelfrans. Jag tänker passa på att be sonen om hjälp med kavelfransen när han är hemma. Han är särskilt duktig och flink att slå tråden när vi gör kvavelfrans.


söndag 18 december 2011

Snösockar

















Just nu håller jag på att sy snösockar. När vi läser bouppteckningar har vi hittat uppgifter om att de förekom i olika färger. De gröna har jag tänkt ska passa till kvinnodräkten och de blå till mansdräkten. Lite sömnad återstår sedan ska jag tillverka hyskor och hakar.



söndag 4 december 2011

Staffansritt

I söndags var det julmarknad i Ramnaparken på Borås museum. I år fick det gå bra utan snö (den kom dagen efter). Flera av de medverkande var klädda i folkdräkter eller sekelskiftes-kläder. Som avslutning på dagen genomfördes en Staffansritt där dräktklädda fackelbärare
ramade in hästarnas ritt upp till parken. På vägen fram sjöngs Staffansvisor. Ingrid berättade om hur Staffansritter gick till på 1860-talet i Sjuhäradsbygden efter uppteckningar av Klas Olofsson. Framträdandet fortsatte med fler Staffansvisor. Under tiden gick en "Julbock" klädd i vargpäls och bockmask av halm runt och delade ut pepparkakor. Följet återvände sedan under sång samma väg som de kom vilket också markerade avslutningen av julmarknaden.




















Staffansstjärnan var naturligtvis med under ritten i form av en äggostform av bleckplåt som monterats på en käpp. I äggostformen var en ljushållare placerad med ett ljus i.